Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Droższe tylko warzywa i owoce

29 grudnia 2001 | Ekonomia | DE

Ceny żywności

Droższe tylko warzywa i owoce

W pierwszej połowie grudnia za żywność i napoje bezalkoholowe płaciliśmy średnio o 0,6 proc. więcej niż w ostatnich dwóch tygodniach listopada. W ciągu miesiąca wzrost tych cen wyniósł 0,7 proc. - podał GUS.

Cały ten przyrost wynika z sezonowych podwyżek cen warzyw (o 6,3 proc.) i owoców (o 5,3 proc.); poziom cen liczony bez tych produktów był niemal identyczny jak w poprzednim miesiącu. W stosunku do pierwszej połowy listopada minimalnie potaniały pieczywo, mięso, napoje bezalkoholowe oraz kawa i herbata, a niewielkie podwyżki (o 0,1-0,4 proc.) dotyczyły mleka, serów, cukru i wyrobów cukierniczych. Nieco bardziej (o 0,8 proc.) podrożały tylko jaja oraz oleje i tłuszcze (o 1 proc.).

Za alkohole i wyroby tytoniowe w pierwszej połowie grudnia trzeba było zapłacić o 0,2 proc. więcej niż miesiąc wcześniej. H.B.

Brak okładki

Wydanie: 2506

Spis treści
Zamów abonament