Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Ekstensywnawołowina

23 stycznia 1995 | Ekonomia | MR

Za Odrą

Ekstensywnawołowina

Niemiecki publicysta kulinarny Wolfram Siebeck, zwany papieżem niemieckiej kuchni, ubolewał od dawna, że niemieckie rolnictwo coraz bardziej staje się gałęzią przemysłu, w dodatku -- jak górnictwo czy hutnictwo -- kulejącą, deficytową i skazaną na sztuczne podtrzymywanie dotacjami, subwencjami i systemem cen mininalnych, a w coraz mniejszym stopniu jest elementem kultury, do której należy również sposób odżywiania się. To, co wytwarzają niemieckie gospodarstwa rolne nadaje się co najwyżej do zakładowych kantyn i do kotłów bundeswery, ale w żadnym przypadku na stół cywilizowanego człowieka, który je nie tylko dla podtrzymania czynności życiowych organizmu i uzupłnienia kalorii, ale który chce w jedzeniu -- i to zdrowym -- znajdować przyjemność.

Niemcy, podobnie jak większość krajów europejskich produkują planowo nadmierne ilości żywności, które również planowo magazynuje się latami,...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 383

Spis treści
Zamów abonament