Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Frytki mniej rakotwórcze

05 lutego 2003 | Nauka i Technika | PK

Zdrowie Naukowcy: zawartość akrylamidu w żywności nie jest niebezpieczna

Frytki mniej rakotwórcze

Nie ma związku między obecnością potencjalnie rakotwórczego akrylamidu w produktach spożywczych, a zapadalnością ludzi na nowotwory - twierdzi amerykańsko-szwedzki zespół naukowców. To pierwsze badania dotyczące działania tej substancji w pożywieniu dla ludzi.

Wstępne wyniki badań przeprowadzonych przez ekspertów z Harvard School of Public Health w Bostonie oraz szwedzkiego Karolinska Institute opublikowane zostały w magazynie "British Journal of Cancer". Wynika z nich, że jedzenie produktów zawierających duże dawki akrylamidu - m.in. frytek, chipsów, grzanek - nie ma związku z powstawaniem nowotworów. Akrylamid...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 2841

Spis treści

Wyprawa na K2

Zamów abonament