Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Stolnica

19 listopada 2004 | Warszawski Informator Rzeczpospolitej | MS
źródło: Nieznane

STOLNICA

  • Nowe miejsce
  • Kobiety w kuchni
  • Smakowita książka
NOWE MIEJSCE: RESTAURACJA ROGATKA

Ogórkowa z placu Unii

W pastelowych, stylizowanych wnętrzach swojski kapuśniak smakuje szlachetnie

FOT. ANDRZEJ WIKTOR

Polska kuchnia codzienna, choć może się kojarzyć ze schabowym czy PRL-owską sztuką mięsa w sosie chrzanowym, potrafi być wyjątkowa. Codzienna, czyli pozbawiona wyrafinowanych specjałów, ale też kultywująca najlepsze tradycje rodzimego stołu.

W warszawskich gastronomiach gotowanie po polsku to paradoksalnie nietypowa propozycja, dlatego warto odnotować, że nie tak dawno pojawiła się restauracja, serwująca zaskakująco smaczne domowe obiady, bezpretensjonalne i obfite. Tam, gdzie pod koniec XIX w. kontrolowano przyjezdnych, na ówczesnych granicach Warszawy, mieści się sympatyczna, choć nieco niedogrzana Rogatka - restauracja pomyślana inaczej niż nakazywałyby trendy - miejsce, w którym gotują właściciele, a goście traktowani są z sercem.

Czuć tutaj radość z obcowania z garnkami. Kapuśniak, tradycyjna chłopska zupa, pachnie suszonymi grzybami, wędzonką i bobkowym liściem (9 zł), a żurek - zakwasem, śmietaną i majerankiem (9 zł), do herbaty podają domową konfiturę z truskawek (4 zł). Jedzenie jest tradycyjne, niedrogie, a porcje...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 3385

Spis treści
Zamów abonament