Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Rak na talerzu

24 kwietnia 1995 | Nauka i Technika | ZW

Rak na talerzu

Ponad połowa zgonów w Polsce związana jest z wadliwym żywieniem, twierdzą lekarze, specjaliści różnych dziedzin, którzy postanowili utworzyć Radę Promocji Zdrowego Żywienia. Są wśród nich zarówno dietetycy, jak i onkolodzy, kardiolodzy i epidemiolodzy. Wszyscy są zgodni, że przeciętny Polak odżywia się fatalnie i jeśli nie uda się upowszechnić zasad racjonalnego odżywiania się, mimo postępu metod leczenia, nie będzie można zahamować w kraju spadku zachorowań na choroby układu krążenia oraz nowotwory, w tym szczególnie zmniejszyć nadumieralność mężczyzn w średnim wieku.

-- Sytuacja zdrowotna polskiego społeczeństwa jest tak tragiczna, że coś trzeba zrobić, by to zmienić. Stąd też wziął się pomysł utworzenia Rady -- mówi prof. Marek Naruszewicz, prezes Polskiego Towarzystwa Badań nad Miażdżycą. Uważa on, że właśnie dzięki promocji zdrowego stylu życia, a przede wszystkim odpowiedniej diety, w Europie Zachodniej udało się w ostatnich latach zahamować, a w USA nawet zmniejszyć zachorowalność na chorobę niedokrwienną serca i zawały oraz nowotwory. Tymczasem schorzenia te powodują w kraju aż 80 proc. wszystkich zgonów, a ich liczba nadal rośnie.

Zapobiegać, a nie leczyć

Polacy przeciętnie żyją tylko...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 463

Spis treści
Zamów abonament