Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Lokalne marki idą w świat

21 października 2006 | Ekonomia | BD
źródło: Nieznane
źródło: Nieznane

POLSKA ŻYWNOŚĆ Lokalne marki idą w świat Przybywa producentów, którzy ubiegają się o rejestrację lokalnych specjałów w Unii Europejskiej. O ochronę swojej marki starają się już nie tylko wytwórcy oscypka, ale też jabłek, kiełbas i miodów

- Do końca tego roku powinniśmy otrzymać około 20 wniosków o rejestrację produktów regionalnych - szacuje Dariusz Goszczyński z Ministerstwa Rolnictwa. Do złożenia podania przygotowują się m.in. producenci suszonych owoców i wyrobów mleczarskich oraz hodowcy kilku ras trzody chlewnej. Po rozpatrzeniu wniosku przez resort rolnictwa trafia on do Brukseli.

Najpóźniej w listopadzie podanie zamierza złożyć grupa producentów owoców i warzyw z Albigowej k. Rzeszowa. - Będziemy ubiegać się o ochronę prawną dla albigowskich jabłek - wyjaśnia Marek Piekutowski z miejscowego Zakładu...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 3973

Spis treści
Zamów abonament