Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Priorytetem w nowej ustawie jest zdrowie konsumenta

30 października 2006 | Dodatek Rzeczpospolitej | MK
źródło: Nieznane

PRAWO ŻYWNOŚCIOWE Priorytetem w nowej ustawie jest zdrowie konsumenta Lepsza informacja dla kupujących, rzetelna reklama, większy nadzór nad producentami mają zapewnić, że będziemy kupować zdrową i bezpieczną żywność

Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia ( DzU nr 171, poz. 1225) obowiązuje od soboty, zastąpiła dwie analogiczne ustawy z 2001 r. Dostosowuje polskie regulacje do prawa europejskiego. Ustawa określa m.in. wymogi wobec żywności i jej znakowania, stosowanie substancji dodatkowych, aromatów i rozpuszczalników, wprowadzanie żywności i jej opakowań do obrotu, wymagania wobec jej producentów, zasady kontroli, a także kary za brak przestrzegania prawa żywnościowego. Ustawa nie obejmuje jednak m.in. środków spożywczych produkowanych, przetwarzanych i przechowywanych w gospodarstwach domowych na ich potrzeby własne.

Konsument pod ochroną

Nowe przepisy zawierają kilka nowości, które...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 3980

Spis treści
Zamów abonament