Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Gessler na zimno

24 września 2010 | Po godzinach | Maria Synoradzka
Siedząc w słoneczny poranek przy stoliku z widokiem na hotel Bristol, dobrze się je i... słucha. Bo akustyka jest tutaj wyjątkowa – jak w starych, wielkomiejskich kawiarniach
autor zdjęcia: Danuta Matloch
źródło: Fotorzepa
Siedząc w słoneczny poranek przy stoliku z widokiem na hotel Bristol, dobrze się je i... słucha. Bo akustyka jest tutaj wyjątkowa – jak w starych, wielkomiejskich kawiarniach

W tym tygodniu piszę tylko o tym, co wprawia w dobry nastrój. Czyli o słońcu i fenomenalnych lodach śmietankowych. Tak! Warszawa doczekała się wreszcie lodziarni z prawdziwego zdarzenia.

Lodziarnia, a właściwie zakład lodziarski, ruszyła na rogu Krakowskiego Przedmieścia, w miejscu gdzie niedawno gościła cukiernia Batida, a wcześniej działała przez lata słynna kawiarnia Hotelu Europejskiego. Wnętrze nie zostało poddane żadnym zabiegom upiększającym, pozostawiono w spokoju wysokie sklepienia i stoliki z marmurowym blatem.

Co najważniejsze, stanęły tutaj trzy lśniące stalowe maszyny podgrzewające, schładzające i kręcące składniki na prawdziwe lody. Mleko i żółtka miesza się tu tak, aby uzyskać lody waniliowe, śmietankowe i czekoladowe, a wodę z owocami i cukrem do sorbetowych. Maszyny do kręcenia...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8735

Spis treści

Styl życia

Zamów abonament