Informacje
Informacje
Polska znajduje się w pierwszej dziesiątce największych na świecie producentów mleka. Zajmuje dziewiąte miejsce po takich potentatach jak USA, Rosja, Indie, Niemcy, Francja, Brazylia, Ukraina i Wielka Brytania. W Europie jest szósta.
Spożycie mleka i produktów mleczarskich dostarcza polskim konsumentom 20 proc. białka oraz 11 proc. energii. Mleko i przetwory mleczarskie są też w polskiej diecie głównym źródłem wapnia. Sprzedaż mleka stanowi jedyny stały dochód dla ponad trzeciej części polskich gospodarstw rolnych. Mleko jest więc produktem ważnym zarówno dla producentów, jak i dla konsumentów.
Jakość nie nadąża za ilością
W latach dziewięćdziesiątych produkcja i konsumpcja mleka znacznie się w Polsce obniżyły. Powodem tego było urealnienie cen żywności, co przede wszystkim odbiło się na poziomie spożycia mleka i jego przetworów, jako że w poprzednim okresie ich konsumpcja była wysoko dotowana. Sztuczne podtrzymywanie znacznej konsumpcji mleka miało też następstwa ujemne. Jednym z nich jest odziedziczona po tamtym okresie niska jakość mleka i jego przetworów, co przez wiele lat było zasadniczą przeszkodą w eksporcie produktów mleczarskich.
W ostatnich latach, m. in. w wyniku silnej konkurencji zagranicznej oraz dzięki wsparciu mleczarstwa z budżetu państwa, w...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta