Potęga gotowania
Potęga gotowania
RYS. MAREK KONECKI
Istnieje powiedzenie, że jaka kuchnia, taki posiłek.
Oczywiste jest bowiem, że nawet najlepiej przyprawiony i udekorowany kurczak, schab czy indyk stracą wszelkie swe walory smakowe, gdy zostaną poddane termicznym zabiegom starej, nieraz nawet już i "dymiącej" kuchenki gazowej.
O deszła w przeszłość epoka gotowania na węglu. W kulinarnym spełnieniu pomaga nam najnowocześniejszy sprzęt. Oferta jest bogata. Na polskim rynku znajdziemy eleganckie kuchenki klasyczne oraz futurystyczne; połyskujące i "najeżone elektroniką" - jakże dalekie kuzynki niegdysiejszych pieców.
Są kuchnie ceramiczne, elektryczne, gazowo-elektryczne i gazowe orazÉ z dostępem do Internetu. Te ostatnie mogą pojawić się w sklepach na początku przyszłego roku.
Polska oferta - 80 proc. rynku
Głównymi producentami kuchenek krajowych są: Amica Wronki oraz wrocławski Wrozamet, który sprzedaje swoje wyroby pod marką Mastercook. Te dwie firmy opanowały polski rynek (niemal w 80 proc.), ale też znaczną część swojej produkcji eksportują na Zachód.
Do grupy polskich producentów dołączył Polar - poszerzył w ostatnim czasie swą paletę wyrobów...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta