Wiele zakładów nie zdąży
Normy sanitarne dla mleczarni, rzeźni i zakładów rybnych
Wiele zakładów nie zdąży
Komentarz: Polska żywność raczej lokalna
Ponad 400 zakładów mięsnych, 130 mleczarni i 60 zakładów przetwórstwa rybnego wystąpiło do Unii Europejskiej o okres przejściowy w stosowaniu unijnych norm sanitarnych - ujawnił "Rz" główny lekarz weterynarii Piotr Kołodziej. Ich listę polskie władze przesłały wczoraj do Brukseli.
Nie oznacza to, że pozostałych około 3200 zakładów przetwórstwa mięsnego, 260 mleczarni i 180 zakładów rybnych w ciągu niespełna 22 miesięcy, a więc do spodziewanego terminu przystąpienia Polski do UE 1 stycznia 2004 roku, wprowadzi unijne normy. Wiele z nich znajduje się na tzw. liście C czyli nie ma szans na przeprowadzenie odpowiednich dostosowań i wkrótce zaprzestanie działalności. Ile? Na razie informacje te są utrzymywane w tajemnicy. Obecnie tylko 30 mleczarni, 19 zakładów mięsnych i 250 tysięcy gospodarstw produkujących mleko na rynek (1/3 wszystkich, zajmujących się tego...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta