Polski cukier zasypał Europę
Od momentu wejścia Polski do Unii Europejskiej eksport cukru z Polski stale rośnie. Od maja do września na rynek starej Unii trafiło 118 tys. ton polskiego cukru - wynika z danych Zespołu Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych (FAMMU) Fundacji Programów Pomocy dla Rolnictwa.
- Dane o wielkości eksportu są zaskakujące, trzeba to przypisać wysokim cenom na rynku unijnym - wyjaśnia Łukasz Chmielewski, specjalista FAMMU.
W ciągu trzech lat zapasy cukru wzrosły w Polsce dwukrotnie, co także zwiększa możliwości wysyłania go za granicę.
Kto...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta