Fabrykę może zamknąć kilku różnych kontrolerów
Kompetencje do zamykania zakładów, ich linii produkcyjnych określają przepisy o inspekcjach. Bardzo szerokie uprawnienia dają Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Nie dość, że ma ona prawo wstępu do fabryki, zakładu, sklepu oraz sprawdzania pojazdów firmowych o każdej porze dnia i nocy, to jeszcze w miarę łatwo wstrzyma ich pracę. Gdy naruszenie wymagań higienicznych i zdrowotnych powoduje bezpośrednie zagrożenie życia lub zdrowia ludzi, czyli kontrolerzy znajdą np. zatrutą lub zepsutą żywność, można zamknąć cały sklep. W fabryce mają prawo unieruchomić cały zakład, niektóre stanowiska pracy, maszyny lub inne urządzenia. Mogą też "zaaresztować" firmowy samochód, zażądać wycofania ze sprzedaży żywności, kosmetyków i innych towarów. PIS jest władna również nakazać likwidację hodowli zwierząt. Warto pamiętać, że szczególnie wnikliwie...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta