Wojna o państwowe rezerwy
Zakup na początku roku dużych ilości wieprzowiny przez Agencję Rezerw Materiałowych wywołał ostrą dyskusję wśród przedsiębiorców. Stawki płacone firmom przez ARM za składowanie półtusz są nawet dwukrotnie wyższe od rynkowych.
Wiele firm chciałoby więc zarabiać na trzymaniu państwowych zapasów, ale robią to tylko nieliczni. Potentami w tej dziedzinie są zakłady z Wielkopolski. Z informacji "Rz" wynika, że Zakłady Mięsne Biernacki, PKM Duda i Łagrom przechowują ponad połowę państwowych zapasów.
Jest po temu racjonalna przyczyna. Większość przedsiębiorców nie ma bowiem odpowiednich magazynów przystosowanych do trzymania półtusz. Walczą więc o to, by państwowe zapasy składały się z mięsa bez kości. Argumentują, że taki system byłby tańszy.
- Eliminując gromadzenie rezerw państwowych w postaci półtusz wieprzowych i zamieniając je na elementy mięsne, budżet państwa zaoszczędzi 40 - 50 proc....
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta