Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Tłuszcz bez tłuszczu

11 stycznia 1996 | Nauka i Technika | ZW

Tłuszcz bez tłuszczu

Tego jeszcze nie było. Amerykanie znani ze swych upodobań do diety, co zresztą nie przeszkadza im w tym, że tyją w oczach, zamierzają wprowadzić nowego typu dietetyczny dodatek do żywności. Tym razem będzie to tłuszcz bez tłuszczu, syntetyczna substancja, której można używać zarówno do produkcji olejów, jak i wszelkich przekąsek, chipsów, kremów, ciastek i innych słodyczy. A zatem do tego wszystkiego, co tylko zapragnie dusza łakomczucha. W tej sprawie nie ma jeszcze ostatecznej decyzji amerykańskiego Urzędu ds. Żywności i Leków (FDA) . Na razie, jest tylko wstępna aprobata komitetu doradczego, a to dobrze wróży nowemu produktowi.

Właścicielem patentu jest koncern Procter & Gamble, znany na świecie producent zarówno środków czystości, jak i różnego rodzaju produktów żywnościowych. Zmagania tej firmy o uzyskanie stosownego zezwolenia na wprowadzenie nowego tłuszczu na rynek trwają już od 25 lat, ale wygląda na to, że dopiero teraz uwieńczone będą powodzeniem. Obojętnie jednak jaką decyzję podejmie FDA, jedno nie ulega wątpliwości: Postanowienie to będzie miało tyle samo zwolenników, co i przeciwników. Uczeni długo jeszcze będą toczyć spory na ten temat. I słusznie. Chodzi przecież o zdrowie nas wszystkich, milionów ludzi na całym świecie.

Dieta...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 643

Spis treści
Zamów abonament