Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Filiżanka dla urody

28 stycznia 2011 | Na zdrowie | Dorota Słomczyńska
Picie herbaty zmniejsza ryzyko zapadnięcia m.in. na nowotwory i choroby serca
autor zdjęcia: Bartosz Siedlik
źródło: Fotorzepa
Picie herbaty zmniejsza ryzyko zapadnięcia m.in. na nowotwory i choroby serca
Dzięki zawartości polifenoli, silnych antyutleniaczy, kawa pomaga długo zachować młodość
autor zdjęcia: Dariusz Majgier
źródło: Fotorzepa
Dzięki zawartości polifenoli, silnych antyutleniaczy, kawa pomaga długo zachować młodość

Naukowcy zalecają picie kilku filiżanek kawy lub herbaty dziennie. Dzięki tym napojom możemy zmniejszyć ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory. Przestrzegają jednak przed zawartą w herbacie i kawie kofeiną, która w nadmiarze nie pomaga, lecz szkodzi

Zimą, gdy stoimy na mrozie, marzy nam się kubek gorącej, rozgrzewającej herbaty. Grzejąc ręce o ciepłe naczynie, rzadko zastanawiamy się nad innym niż rozgrzewające działaniem tego popularnego napoju. Dlaczego jeszcze warto pić napar z liści tej egzotycznej rośliny i czy ma ona wyłącznie pozytywny wpływ na nasz organizm?

Walka z rakiem

Od czasu odkrycia blisko 4 tys. lat temu herbaty przypisywano jej wiele dobroczynnych właściwości. Napar herbaciany bez mleka lub cukru ma niemal zero kalorii. Jest więc dietetyczny. – Zawiera fluor, który wzmacnia szkliwo zębów i działa hamująco na powstawanie kamienia nazębnego. Picie zarówno zielonej, jak i czarnej herbaty zmniejsza ryzyko zachorowania na raka, zwłaszcza płuc, okrężnicy i skóry – wylicza dr n. med. Agnieszka Bujnowska z poznańskiego szpitala Med Polonia.

Różnorodne badania wskazują też, że zapobiega takim chorobom, jak schorzenia serca, zawał i zakrzep. – Wynika to przede wszystkim z faktu, że zawarta w herbacie kofeina, zwana również teiną, działa jak łagodny środek pobudzający na serce i układ krwionośny. Poza tym substancja ta zwiększa koncentrację, bystrość umysłu, wyostrza zmysł smaku i zapachu oraz poprawia metabolizm. Jednocześnie znajdujące się w herbacie polifenole pomagają w hamowaniu przechodzenia cholesterolu do krwiobiegu i zapobiegają tworzeniu się skrzepów krwi – przekonuje Bujnowska....

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8838

Spis treści
Zamów abonament