Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Polski chleb walczy o przetrwanie

11 października 2011 | Ekonomia | Beata Drewnowska
Ceny rosną, konsumpcja maleje
źródło: Rzeczpospolita
Ceny rosną, konsumpcja maleje
Czytaj więcej:

W ciągu niemal dwóch dekad spożycie pieczywa w kraju spadło o ponad 40 proc. I nadal będzie się kurczyć

„Rz" dotarła do najnowszego raportu Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ), z którego wynika, że w tym roku w polskich gospodarstwach domowych spożycie pieczywa w przeliczeniu na jedną osobę wynieść może ok. 54 kg i będzie o niemal 43 kg mniejsze niż w 1993 r. Tylko w I półroczu zmalało ono o 4,5 proc.

Nie będzie ożywienia

– Kryzys branży piekarniczej w Polsce jest chroniczny. Trwa już od kilkunastu lat – ubolewa Grzegorz Nowakowski, prezes Instytutu Polskie Pieczywo.

Skutki coraz mniejszego zainteresowania Polaków pieczywem najbardziej dotykają tradycyjnego chleba. IERiGŻ policzył, że w ubiegłym roku jego spożycie wyniosło 41,76 kg...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 9053

Wydanie: 9053

Spis treści

Pierwsza strona

Zamów abonament