Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Mało kto wkłada jeszcze skórki chleba w ziemię

11 października 2011 | Druga strona | Anna Chodyka
Wojciech Kudyba, poeta, krytyk, eseista, profesor na UKSW
źródło: Archiwum
Wojciech Kudyba, poeta, krytyk, eseista, profesor na UKSW
Czytaj więcej:

Rozmowa: Wojciech Kudyba, poeta, krytyk, eseista, profesor na UKSW

Rz: Polacy przestają kupować chleb. Jego spożycie spadło od 1993 roku o 50 proc. To efekt zmian kulturowych?

Wojciech Kudyba: Tak myślę. To nie tylko skutki tzw. polepszaczy smaku czy pewnej dość popularnej diety... Ma pani rację, spadek spożycia chleba jest znakiem przemiany kulturowej. Właśnie zapada zmierzch kultury agrarnej, rolniczej. Mało kto wkłada dziś jeszcze skórki chleba w ziemię, by ta przynosiła...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 9053

Wydanie: 9053

Spis treści

Pierwsza strona

Zamów abonament