Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Ser i szynka pod nadzorem weterynarza

07 grudnia 2011 | Prawo i praktyka | Zofia Jóźwiak

Najmniejsze zakłady wytwarzające produkty pochodzenia zwierzęcego można prowadzić nawet w odpowiednio dostosowanym budynku mieszkalnym. Ale zawsze lokal musi spełniać wymogi higieniczne i sanitarne

Podmioty, które chcą produkować niewielkie ilości szynek, kiełbas czy serów,  muszą najpierw przygotować projekt technologiczny obiektu. To najważniejszy i niezbędny krok przed budową nowego obiektu czy rozpoczęciem dostosowywania istniejących pomieszczeń do takiej działalności.

Najpierw projekt

Sporządzony projekt przesyła się wraz z wnioskiem o jego zatwierdzenie powiatowemu lekarzowi weterynarii właściwemu ze względu na planowane miejsce prowadzenia  działalności. Jednocześnie informuje się go o zakresie i wielkości produkcji oraz rodzaju produktów, które mają być wytwarzane w tym zakładzie.

Dlaczego trzeba najpierw sporządzić projekt? Odpowiedź jest prosta, chodzi o uniknięcie sytuacji, w której powiatowy lekarz weterynarii mógłby nie zezwolić na prowadzenie działalności ze względu na niespełnienie  przez obiekt koniecznych wymogów. Gdyby inspektor od razu zatwierdzał gotowy zakład, mogłoby się okazać, że  wymaga on kosztownych przeróbek.

Wymagania dla projektu technologicznego określa rozporządzenie ministra rolnictwa i rozwoju wsi z 29 marca 2006  w sprawie wymagań, jakim powinien odpowiadać projekt technologiczny zakładu, w którym ma być prowadzona działalność w zakresie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego (DzU nr 59, poz. 415, ze zm.).

Uwaga! Dla małych...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 9100

Wydanie: 9100

Spis treści
Zamów abonament