Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Talerz zamiast teorii

28 kwietnia 2012 | Plus Minus | Joanna Bojańczyk
źródło: EAST NEWS

Wojciech Modest Amaro, kucharz i właściciel warszawskiego Atelier Amaro

Czy kucharz przestał być kucharzem i stał się artystą?

Kucharz zawsze pozostanie kucharzem. Ale jeśli ma talent, dar tworzenia własnych koncepcji, może stworzyć coś więcej. Ja najpierw nauczyłem się podstaw. Poznałem warsztat, techniki, nabrałem doświadczenia. Dopiero potem przyszedł moment, kiedy postanowiłem do tego, co znam, dołożyć coś własnego – autorską interpretację kuchni polskiej.

Czy kuchnia nie ma ograniczeń wypływających z natury składników? Można łączyć wszystko ze wszystkim? Czekoladę z musztardą?

Dzisiaj od strony technicznej nie ma ograniczeń. Ale świadome gotowanie to poznanie właściwości potraw, zaprezentowanie ich w najlepszej formie. Muszą być świeże, kruche, soczyste. Wiemy, jak dobrać metody, brzydko mówiąc, obróbki. Są szefowie, którzy próbują sięgnąć do „kodów kreskowych", elementarnych właściwości jedzenia, i budują z tego nieoczekiwane połączenia. Ale zestaw biała czekolada i kawior to coś, czego ja...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 9220

Wydanie: 9220

Spis treści
Zamów abonament