Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Tradycyjny handel słabnie

13 września 2012 | Ekonomia | Beata Drewnowska
źródło: Archiwum

Rafał Salomon | Na detalicznym rynku mąki zyskiwać będą dyskonty – mówi prezes GoodMills Polska

Rz: Polska jest liczącym się przetwórcą zbóż w Europie?

Rafał Salomon: Zboża z dużych polskich gospodarstw nie odbiegają od jakości tych pochodzących z Niemiec, będących punktem odniesienia dla całej branży w Europie. Natomiast zakłady przetwórcze wyposażone są w technologie na najwyższym europejskim poziomie. Dzięki temu są w stanie zapatrywać bez problemu największe firmy spożywcze, w tym cukiernicze, które ulokowały się w naszym kraju.

Jednak spada spożycie pieczywa, a w ślad za nim upadają piekarnie, klienci młynów...

Maleje znaczenie małych piekarni, wypiekających tradycyjne pieczywo. Jednocześnie mamy duży postęp technologiczny pozwalający na rozwój produkcji pieczywa mrożonego. Dynamicznie rośnie spożycie wyrobów cukierniczych, ciastek, wafli. Systematycznie rośnie spożycie makaronu. Zwiększa się także...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 9334

Wydanie: 9334

Spis treści

Życie Warszawy

Zamów abonament