Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Barbera

17 stycznia 2014 | Styl życia | Jerzy Mazgaj
źródło: Rzeczpospolita

Włoski region Piemont to górna lewa część „cholewki" włoskiego buta. Do jego stolicy, Turynu, przybywają pielgrzymi, żeby zobaczyć słynny Całun Turyński.

Do Piemontu przyjeżdżają narciarze poszusować na Vialattea – „drodze mlecznej" – śladami najlepszych alpejczyków zimowych igrzysk olimpijskich 2006 roku. Zjeżdżają też fani motoryzacji, wielbiciele przyrody, no i oczywiście miłośnicy wina. Tym ostatnim Piemont oferuje trzy fantastyczne czerwone wina – barolo, barbaresco i barberę. Na dwa pierwsze, zwane królem i królową Piemontu, przyjdzie jeszcze kolej. Dziś o kopciuszku, jakim jeszcze do niedawna wydawała się barbera.

Podstawą tego wina jest odmiana winogron o tej samej nazwie....

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 9740

Wydanie: 9740

Spis treści
Zamów abonament