Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Szef zapłaci za błąd pracownika

04 lipca 2014 | Dobra Firma | Leszek Jaworski

Odpowiedzialność finansowa 
za wprowadzanie przez producenta zafałszowanej partii artykułów spożywczych jest niezależna od wykazania winy. Stopień zawinienia ma jednak wpływ na wysokość kary pieniężnej.

Pracownik przy produkcji parówek wieprzowych bez konsultacji z technologiem zastąpił mięso wieprzowe drobiowym (z powodu braku surowca). Podczas kontroli wykrył to wojewódzki inspektor jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych. Chce nałożyć na firmę karę pieniężną za wprowadzanie do obrotu zafałszowanego produktu. Czy może to zrobić, chociaż przedsiębiorca nie ponosi za to winy?

Tak, ponieważ wojewódzki inspektor jakości handlowej (dalej: inspektor), nakładając karę pieniężną, nie jest zobowiązany do wykazania winy podmiotu, który wprowadza do sprzedaży...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 9880

Wydanie: 9880

Spis treści

Styl życia

Zamów abonament