Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Pinot grigio

04 lipca 2014 | Nauka | Jerzy Mazgaj
źródło: Rzeczpospolita

Jakiś czas temu przy okazji degustacji niebeczkowanego amerykańskiego chardonnay wspominałem o jego podobieństwie do win z pinot grigio. Nie pozostaje więc dziś nic innego, jak zająć się tym właśnie winem.

Jerzy Mazgaj, prezes zarządu delikatesów Alma, miłośnik cygar, dobrych trunków i wybornej kuchni

Pinot grigio to biała odmiana winorośli, którą znajdziemy w winnicach całej Italii, choć nie plasuje się w czołówce najczęściej uprawianych w tym kraju. Winnych nowicjuszy może zaskoczyć fakt, że jej skórka ma ciemny kolor, a tylko miąższ jest biały. Do Włoch, przez Szwajcarię, przywędrowała z Francji, gdzie znana jest jako pinot gris. „Gris" czy też po włosku „grigio" znaczy „szary" – bo takie właśnie lekko szaroniebieskie zabarwienie mają dojrzałe owoce.

Choć uprawia się ją w całych Włoszech, najlepiej radzi sobie w...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 9880

Wydanie: 9880

Spis treści

Styl życia

Zamów abonament