Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Gdzie królowie chadzali piechotą

16 sierpnia 2014 | Plus Minus | Krzysztof Kowalski
Luter lubił wykwintne smaki. Archeolodzy ustalili to, gdy dokopali się do kuchni w domu reformatora w Wirtemberdze
źródło: AFP
Luter lubił wykwintne smaki. Archeolodzy ustalili to, gdy dokopali się do kuchni w domu reformatora w Wirtemberdze
Na co cierpiał Tutenchamon? Karta jego choroby nie stanowi dziś tajemnic
źródło: AFP
Na co cierpiał Tutenchamon? Karta jego choroby nie stanowi dziś tajemnic
DNA zbliżone do Otziego odkryto u 19 mieszkańców austriackiego Tyrolu
autor zdjęcia: Andrea Solero
źródło: AFP
DNA zbliżone do Otziego odkryto u 19 mieszkańców austriackiego Tyrolu

Archeologia może być arbitrem w sprawach mentalności. W 1494 roku Kolumb założył osadę La Isabela na Dominikanie. Życie w niej okazało się piekłem, choroby dziesiątkowały ludzi. Hekatomba zdumiewała historyków: dezynteria, pasożyty? Badania wyjaśniły zagadkę.

Layard odkrył Niniwę, Marshall – Mohendżo Daro, Carter – Tutanchamona, Schliemann – Troję. Wprawdzie niektórzy uganiają się jeszcze za grobowcem Aleksandra Wielkiego i El Dorado, ale mija czas poszukiwania wielkich cywilizacji i postaci na miarę Agamemnona. Teraz koryfeusze prahistorii chętniej niż do sal tronowych zaglądają tam, gdzie królowie chadzali piechotą.

Steven Ellis z Uniwersytetu Cincinnati od lat prowadzi wykopaliska w Pompejach. Jednak jego uwaga nie koncentruje się na marmurowych posągach, ale na zapleczach domostw, sklepów, straganów, na śmietnikach, rurach kanalizacyjnych, latrynach – bada kuchenne resztki wyrzucane przez mieszkańców słynnego miasta.

Wyniki są zaskakujące. Wbrew obiegowej opinii okazuje się, że warstwy uboższe w Cesarstwie Rzymskim nie zaspokajały głodu byle czym, nie przymierały głodem, jadały do syta. Jadłospis ludzi ubogich był zróżnicowany i zdrowy, była to po prostu dieta śródziemnomorska, na którą składały się oliwki, orzechy włoskie, ryby, fasola, owoce morza, zwłaszcza jeżowce, winogrona, wino i nieco solonego mięsa.

Badane resztki spożywcze pochodzą z okresu blisko 500 lat, od IV wieku p.n.e. do katastrofy w 79 roku. Badacz nie znalazł niczego, co świadczyłoby o tym, że w ciągu pięciu wieków mieszkańców nękały głodowe paroksyzmy. – Według rozpowszechnionej opinii pospólstwo Cesarstwa Rzymskiego...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 9916

Wydanie: 9916

Zamów abonament