Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Dyplomacja i rondel

13 marca 2015 | Nauka | Krzysztof Kowalski
UNESCO uznało posiłek francuski za dziedzictwo ludzkości
źródło: AFP
UNESCO uznało posiłek francuski za dziedzictwo ludzkości

Dziedzictwo kulinarne mojego kraju powinno należeć do wszystkich – mówi ambasador Francji Pierre Buhler .

Rz: 19 marca 1300 restauracji, tawern, bistro w 150 krajach przygotuje francuskie menu. Ci szefowie kuchni nie umówili się natchnieni – niczego mu nie ujmując – francuskim esprit. Skąd ten pomysł?

Pierre Buhler: „Goūt de France", „Smak Francji" – bo tak będzie się nazywać ta akcja – to inicjatywa sławnego szefa kuchni Alaina Ducasse'a i naszego Ministerstwa Spraw Zagranicznych i Rozwoju Międzynarodowego. Jak więc widać, nazwa akcji pasuje do nazwy resortu.

Dobrze, drążmy dalej: co lub kto zainspirował monsieur Ducasse'a oraz resort?

Georges Auguste Escoffier był wielkim szefem kuchni, autorem książek kucharskich klasycznej kuchni francuskiej, pracował dla Césara Ritza w jego sławnych restauracjach hotelowych. W 1912 roku zainicjował kolacje Epikura, to samo menu serwowane tego samego dnia w wielu miastach świata, dla jak największej liczby gości. Powtarzały się co drugi miesiąc aż do wybuchu I wojny. To były inne czasy, media nie odgrywały jeszcze takiej roli jak...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 10089

Wydanie: 10089

Spis treści

Publicystyka, Opinie

Zamów abonament