Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Bourgogne Aligoté

03 lipca 2015 | Nauka | Jerzy Mazgaj
Jerzy Mazgaj, prezes zarządu delikatesów Alma, 
miłośnik cygar, dobrych trunków 
i wybornej kuchni
źródło: materiały prasowe
Jerzy Mazgaj, prezes zarządu delikatesów Alma, 
miłośnik cygar, dobrych trunków 
i wybornej kuchni
źródło: Rzeczpospolita

Nawet najbardziej zagorzały wielbiciel wina lubi okazjonalnie postawić przed sobą koktajl. I słusznie, bo czasem może to niespodziewanie rozszerzyć naszą wiedzę. Na przykład wymyślony w Wenecji Bellini wprowadzi w krąg prosecco, londyński Black Velvet (stworzony na smutną okazję żałoby po mężu królowej Wiktorii, księciu Albercie) połączy świat piwa i szampana, a białe porto z tonikiem przybliży wam skarby portugalskiego Douro.

Natomiast będąc we Francji, z pewnością natkniemy się na Kir. Kir to nic innego jak połączenie creme de cassis (likieru z czarnej porzeczki) i białego wina bourgogne aligoté. Pochodzi oczywiście z Burgundii, a nazwę wziął od nazwiska swojego gorliwego propagatora –...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 10182

Wydanie: 10182

Spis treści

Publicystyka, Opinie

Leczenie niepłodności

Zamów abonament