Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Mała czarna

05 stycznia 1994 | Nauka i Technika | KK

Mała czarna

Jak wynika z danych opublikowanych w "Journal of the American Medical Association", kofeina zwiększa ryzyko poronień.

W klinice uniwersytetu McGill w Montrealu badaniom poddano 1300 kobiet. Obserwacje kanadyjskich lekarzy są następujące: spożywanie 48 miligramów kofeiny dziennie (pół filiżanki) w ciągu miesiąca poprzedzającego połóg zwiększa ryzyko poronienia o 29 proc. Taka sama dzienna dawka kofeiny spożywana podczas ciąży wzmaga ryzyko o 15 proc. Każda dodatkowa dawka 100 miligramów zwiększa ryzyko o 22 proc.

Natomiast z amerykańskich badań federalnych wynika, że ciężarne kobiety spożywające do 300 miligramów kofeiny dziennie nie ryzykują bardziej niż pozostałe.

K. K.

Brak okładki

Wydanie: 159

Spis treści
Zamów abonament