Im lepiej, tym gorzej
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
Producenci cukru chcą zakazu jego przywozu
Im lepiej, tym gorzej
Z apelem o natychmiastowe zaprzestanie importu cukru i wprowadzenia podobnych do obowiązujących w Unii Europejskiej zasad funkcjonowania tego rynku wystąpiły do premiera Cukrownicza Izba Gospodarcza oraz dwa działające w cukrowniach związki zawodowe. Motywują to "tragiczną sytuacją cukrownictwa", choć dotychczasowy przebieg tegorocznej kampanii cukrowniczej można -- mimo trudnych warunków atmosferycznych -- uznać za bardzo udany.
Do końca listopada krajowe cukrownie przerobiły ponad 12 mln ton buraków, z których wyprodukowały prawie 1, 7 mln ton cukru. Z każdego kwintala surowca produkuje się 13, 87 kg cukru -- i jest to...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta