Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Dietetyczna łamigłówka

03 lutego 1999 | Gazeta | ZW

Wśród uczonych wciąż trwa spór o to, jakie odżywianie jest najbardziej korzystne dla zdrowia

Dietetyczna łamigłówka

ZBIGNIEW

WOJTASI

ń

SKI

Najnowsze odkrycia coraz bardziej podważają niektóre powszechnie przyjęte zalecenia dietetyczne. Najbardziej zaskakujące jest, że błonnik wcale nie chroni przed rakiem jelita grubego, jak od lat przekonują dietetycy. Nie ma pewności, czy należy ograniczyć spożycie soli kuchennej, podejrzewanej o to, że zwiększa ciśnienie tętnicze krwi. Nie wiadomo też, czy zdrowiu sprzyja zażywanie większych ilości witamin.

Uczeni od ponad 25 lat twierdzą, że zawarty w warzywach i owocach błonnik choć nie ma większych wartości odżywczych, oczyszcza jelita i chroni je przed powstaniem zmian nowotworowych. Sugerowały to obserwacje ludzi spożywających większe ilości produktów roślinnych, rzadziej zapadających na raka. Zaprzeczają temu prowadzone o d 16 lat badania 89 tys. pielęgniarek amerykańskich, opublikowane w najnowszym wydaniu "New England Journal of Medicine": kobiety, które jedzą mniej warzyw i owoców, wcale nie chorują częściej na raka jelita grubego.

Słodycze przedłużają życie

Dr Charles Fuchs z Brigham and Women'sHospital w Bostonie u waża, że w poprzednich badaniach uczeni niewłaściwie...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 1612

Spis treści
Zamów abonament