Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Trzy zmysły

21 stycznia 2000 | Magazyn | ma.s.
źródło: Nieznane
źródło: Nieznane
źródło: Nieznane

Rozmowa Małgorzaty Subotić z Jackiem Saryusz-Wolskim

Trzy zmysły

FOT. JAKUB OSTAŁOWSKI

Główny doradca premiera Jerzego Buzka do spraw integracji europejskiej. Laureat Polskiej Nagrody Europejskiej. Ma 51 lat. Doktor nauk prawnych. Bezpartyjny. Do czerwca ubiegłego roku rektor Collegium Europejskiego w Natolinie. Wcześniej, przez sześć kolejnych rządów (od 1991 do 1996 roku), był pełnomocnikiem Rady Ministrów ds. integracji europejskiej oraz pomocy zagranicznej. Uważany za jednego z najlepszych specjalistów od problematyki europejskiej.

Co to jest bukiet wina?

- Wszystko to, co się wydobywa z kieliszka, w którym drzemie szlachetny trunek. Bukiet uderza zapachem w nasze nozdrza, opowiadając nam całą historię, którą przeżyło wino. Poczynając od gleby, na której urosła winorośl, i słońce, którym się cieszyła - po zbiór, który się dokonał, i ręce, które wybrały grona, wycisnęły z nich moszcz i doprowadziły do fermentacji. A na koniec postawiły wino na stół.

I to wszystko się unosi nad kieliszkiem?

- Unosi się.

Jak to jest możliwe?

- Możliwe, bo wino jest starą - liczy parę tysięcy lat - kondensacją przymierza między człowiekiem a przyrodą.

Parę tysięcy lat, a dokładniej?

- Kolebką wina były...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 1912

Spis treści

Wspomnienia

Fotoreportaż

Zamów abonament