Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Zdrowie w kuflu

08 lutego 2002 | Nauka i Technika | KK

Zdrowie w kuflu

Z badań prowadzonych w ostatnich latach w wielu laboratoriach świata wynika, że umiarkowane i regularne spożywanie alkoholu zmniejsza ryzyko chorób serca i krążenia.

Natomiast z badań medycznych prowadzonych w paryskim CISB - Centre d'Information Scientifique sur la Biere - wynika, że również piwo wywiera korzystny wpływ na organizm, ale nie tylko dzięki zawartemu w nim alkoholowi. Piwo stymuluje oddziaływanie homocysteiny, aminokwasu, którego nadmiar powoduje zaburzenia krążenia i pracy serca. Inne spirytualia, w tym również wino, nie powodują takiego regulującego oddziaływania na ten aminokwas. Dokonuje tego piwo spożywane regularnie i umiarkowanie, reguluje ilość homocysteiny we krwi. Jednak pod warunkiem, że dawka "browaru" nie przekracza w przypadku mężczyzn trzech półlitrowych szklanek, w przypadku kobiet - dwóch.

KRZYSZTOF KOWALSKI

Brak okładki

Wydanie: 2540

Spis treści

Fotoreportaż

Zamów abonament