Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Cukier zabarwiony karmelem

09 czerwca 2003 | Prawo | AG

Cło Wiążąca Informacja taryfowa i jej skutki dla VAT

Cukier zabarwiony karmelem

Jeżeli cukier zostanie zabarwiony na brązowo, chociażby przy pomocy karmelu, to w myśl taryfy celnej należy zaliczyć go do pozycji: cukier brunatny. Skutkiem tego jego import należy obciążyć 22-proc. stawką VAT, a nie 7-proc. właściwą jedynie dla cukru białego. Taki jest rezultat wyroku NSA z 6 czerwca.

Importer sprowadza z Niemiec bursztynowy cukier kandyzowany (w bryłkach)....

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 2944

Spis treści

Konflikt na Bliskim Wschodzie

Wojna z terroryzmem

Zamów abonament