Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Stolnica

02 lipca 2004 | Warszawski Informator Rzeczpospolitej | AR
źródło: Nieznane

Stolnica

  • Nowe miejsce: Orchidea
  • Polecamy ogródki (cz. 2)

Nowe miejsce: Orchidea

Balsamiczne figi na lunch

Kolejne pokolenie restauratorów ze Zgody próbuje swych sił w nowoczesnej kuchni FOT. ANDRZEJ WIKTOR

Nareszcie pojawiła się niezła kuchnia miejska. Dotknięta ideą fusion, w smaku tajska, śródziemnomorska i włoska, z energią i antropologicznym rozmachem. I chociaż nazwa Orchidea może nie brzmi najoryginalniej - jest to lokalik z wdziękiem.

Restauracja przy Szpitalnej to dowód na to, że smaczna kuchnia wcale nie musi objawiać się na markowej zastawie, nie jest jej potrzebna stylizacja i gastronomiczne wabiki. No i wcale nie musi zajmować 200 mkw. A żeby jej skosztować, nie trzeba posiadać zaplecza finansowego giganta. Orchidea jest niewielka, przyjazna, ubrana w ciepłe brązy, z fotelami wyplatanymi ze słomy, urządzona w klimatach modnych, etnicznych i przytulnych. Kuchnia zamiast ziemniaków lansuje dziki ryż, makarony, potrawy otulone winnymi, jogurtowymi i balsamicznymi sosami i iście światową mieszanką aromatów - tamaryndu, pesto, kolendry i chilli. Ten lokalik to objawienie letniego sezonu. Takich codziennych kuchni jak ta przydałoby się w Warszawie dużo więcej.

Kucharz w Orchidei gotuje lekko i nowocześnie, na brak smakowych kubków nie...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 3267

Spis treści
Zamów abonament