Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Stolnica

16 lipca 2004 | Warszawski Informator Rzeczpospolitej | MS
źródło: Nieznane

STOLNICA

  • Nowe miejsce
  • Polecamy
NOWE MIEJSCE: FORTECA

Oscypek na flankach

Stary fort opanowały jazz, slowfood i dwie kozy żarłocznie strzyżące trawę

FOT. BARTŁOMIEJ ZBOROWSKI

Niezwykły letni ogród urządziła na lato familia Kręglickich, w miejscu wymarzonym na wszelkie kuchenne działania, z kapitalnym klimatem i jakąś nostalgiczną nutą. Zza grubego muru XIX-wiecznego fortu bucha dymem otwarta kuchnia, flanki i trawnik opanowały smakowite zapachy. Królują tu potrawy z rusztu, smaki slowfoodowe, greckie - feta, tzatziki, i międzynarodowe - żeberka bbq, karkówka marynowana w piwie, sałaty, a nawet pasta. Dodatkowo historyczny dziedziniec ma przyjazną akustykę, z płyt grają Miles Davies i Diana Krall, a w tle jako konkurencyjne wokalistki wtórują im meczące kozy.

Kuchnia jest tutaj szalenie prosta, letnia, bez silenia się na nie wiadomo co. Najbardziej apetyczny jest chyba zapach dymu, bo od wejścia buduje atmosferę i wykręca smakowe kubki. Czuć go w żeberkach, czuć w tłuściutkim, chrupiącym boczku. Pomysłowi na to miejsce towarzyszy piękna myśl, że tradycyjne produkty mają wyjątkowy smak. Chylę głowę przed pomysłem i donoszę, że Forteca to pierwszy slowfoodowy ogródek w Warszawie. Przy...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 3279

Spis treści
Zamów abonament