Gulasz to zupa
Wakacyjne podróże kulinarne
Gulasz to zupa
Kto pierwszy raz wybiera się nad Balaton, niech pamięta, że prawdziwy gulasz to zupa, podawna najczęściej w kociołku grzejącym się na stole, przygotowywana z wołowiny, ziemniaków, pomidorów, papryki i dosmaczana kminkiem. Dobra zupa winna być pikantna, ale na pewno są wersje turystyczne mniej piekące język. Znakomita jest również zupa rybna (halaszle) czy fasolowa. Z gulaszy przypominających nam znane są również regionalne odmiany; ale tu jeden szkopuł: przez lata sądziłem, że...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta