Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Żywność tańsza o 4, 9 proc.

08 sierpnia 1995 | Gazeta | KB

Żywność tańsza o 4, 9 proc.

O 4, 9 proc. tańsza była żywność w trzeciej dekadzie lipca w porównaniu z trzecią dekadą czerwca -- poinformował wczoraj GUS. Po raz ostatni tak głęboki spadek cen żywności notowany był w lipcu 1991 roku, wtedy jednak wyniósł on tylko 4, 5 proc. Biorąc pod uwagę taki spadek cen żywności Ministerstwo Finansów ocenia, że poziom wszystkich cen konsumpcyjnych obniżył się w lipcu o 0, 5 proc. , a być może nawet nieco więcej.

Tak silny spadek cen żywności w lipcu to przede wszystkim zasługa szybko taniejących ziemniaków (w końcu lipca ich cena spadła w porównaniu z końcem czerwca do 34, 4 proc. ) i warzyw. Cena mięsa nieznacznie zwyżkowała (wieprzowego o 0, 4 proc. , wołowego o 2, 9 proc. ), podobnie jak cukru (o 1, 9 proc. ). Droższe były w ostatniej dekadzie lipca w porównaniu z trzecią dekadą czerwca mleko i napoje mleczne (o 1, 0 proc. ).

K. B.

Szczegóły 7

Brak okładki

Wydanie: 551

Spis treści
Zamów abonament