Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Czerwona oberża

26 sierpnia 1995 | Plus Minus | MR

Krótka pamięć

Czerwona oberża

W czasach, kiedy nawet nazwy knajp i kin miały przypominać o nierozerwalnych więzach, łączących kraje bratniego obozu, urządzono w Warszawie lokal o nazwie Praha. Najpierw był to bar w Alejach Jerozolimskich, a później restauracja przy Marszałkowskiej, obok "Życia Warszawy". Rychło zabrakło w niej czeskiego piwa i stała się zwykłą mordownią, gdzie pito Warkę i Królewskie. Nadeszła epoka transformacji ustrojowej, która dla stołecznej gastronomii oznaczała próbę tak ciężką, że niewiele lokali potrafiło jej sprostać.

Parę lat temu Prahę zastąpił Bar...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 565

Spis treści

Styl życia

Zamów abonament