Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Wigilia z krewetką

22 grudnia 2007 | Styl życia | Monika Kucia
źródło: Forum

Choć nie wyobrażamy sobie Bożego Narodzenia bez tradycyjnych dań‚ takich jak pierogi z kapustą czy barszcz‚ na polskich stołach pojawiają się też bardzo nietypowe potrawy

Czy karp przestanie być królem stołu? Do menu wigilijnego przypłynęły w ostatnich latach na powrót szlachetne ryby, które podawano na szlacheckich stołach przed wojną: szczupak‚ sandacz‚ jesiotr. Artur Grajber‚ szef kuchni w hotelu Sheraton, mówi: – Nasi goście chętnie zamawiają ryby oceaniczne. Krewetki i inne owoce morza też są podawane na świątecznym stole.

Orientalne i na wspak

Grajber prowadził szkołę gotowania dla czytelniczek „Twojego Stylu”. Zaproponował nietypowe podejście do świąt – menu pełne orientalnych smaków i odwróconych form. Kompot z suszu zamienił w galaretkę, a śledzia z pumperniklem w tort.

W menu Grajbera znalazł się karp w galaretce z suszonych i wędzonych owoców w czerwonym winie z pikantnym sosem goździkowym. Szef...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 7896

Spis treści

Pierwsza strona

Zamów abonament