Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Zupa traktowana z respektem

22 grudnia 2007 | Styl życia | Monika Kucia
źródło: Rzeczpospolita

Hanna Szymanderska‚ dziennikarka‚ autorka książek kulinarno-etnograficznych, o barszczu wigilijnym – tym postnym, przejrzystym, czerwonym, i o tym, jak uzyskać jego ładny kolor

RZ: Jakie miejsce zajmują buraki w polskiej kuchni?

Hanna Szymanderska: To chyba najpopularniejsza polska jarzyna. Buraki mają same zalety – są łatwo dostępne przez cały rok‚ tanie‚ smaczne i zdrowe. Barwę zawdzięczają antocyjanom‚ które poprawiają skład krwi‚ regulują pracę wątroby i woreczka żółciowego. Wzmacniają też nasz system odpornościowy, co zresztą potwierdzają najnowsze badania. Dawniej w każdym domu przez cały rok trzymano słoje z kwasem buraczanym.

Co w burakach jest najzdrowsze?

Sok‚...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 7896

Spis treści

Pierwsza strona

Zamów abonament