Pij mleko, bo możesz
Mleko zmieniło cywilizację. Nasi dorośli przodkowie nie od razu je pijali, gdy wyrastali z niemowlęctwa. Zasmakowali w nim całkiem niedawno, zaledwie kilka tysięcy lat temu, dzięki najbardziej spektakularnej mutacji w dziejach ludzkości.
Jeszcze trzy lata temu wykładowcy uczyli studentów archeologii, że prymitywne naczynia gliniane, których fragmenty odkopywane były na Kujawach (w całości zachowanych jest tylko kilka), z dziurkami wielkości paznokcia u małego palca, służyły naszym praprapradziadom jako piecyki, pojemniki do podtrzymywania żaru, przez dziurki dostawało się powietrze, ale w ograniczonej ilości – logiczne, bardzo prawdopodobne wyjaśnienie.
Ale w ostatnich latach spektakularnych odkryć na niwie archeologii dokonują także przedstawiciele innych nauk, zwłaszcza genetycy, biolodzy, chemicy. Ten kazus miał miejsce i w tym przypadku. Naukowcy z Polski, Wielkiej Brytanii i Stanów Zjednoczonych udowodnili, że w tych dziwacznych naczyniach nic się nigdy nie tliło, bo służyły do wytwarzania sera, po prostu. Wyniki analiz kwasów tłuszczowych, jakie przetrwały na wewnętrznych ściankach tej prymitywnej ceramiki sprzed tysięcy lat, opublikowało prestiżowe pismo naukowe „Nature".
Mleczne korzenie Europy
Badacze zwrócili uwagę na ślady kwasów tłuszczowych na fragmentach tak zwanych naczyń sitowatych, które wydobyliśmy z kilku stanowisk archeologicznych, jakie badamy w okolicach Brześcia Kujawskiego. Dr Mélanie Salque z Uniwersytetu w Bristolu dokonała analizy chemicznej zabytków, które od nas otrzymała. Prace chemików koordynował prof. Richard...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta