Czarodziejka w kuchni
CZARODZIEJKA W KUCHNI
Dokładnie 50 lat temu prof. Spencer opatentował kuchnię mikrofalową. Początek kariery tego urządzenia zaczął się dość banalnie. Gdy w 1945 r. profesor stał w pobliżu pracującego radaru, w kieszeni rozpuściła się mu tabliczka czekolady. Plamy na spodniach skłoniły naukowca do przeprowadzenia kilku eksperymentów kulinarnych. Skierował radar na ziarnka kukurydzy i po paru minutach jadł popcorn. Wówczas w umyśle naukowca zrodził się pomysł, aby zaprząc fale emitowane przez radar do błyskawicznego przyrządzania posiłków. Wynalazek nie czekał długo na realizację. Po dwóch latach gotowa była konstrukcja dwumetrowego pieca wyposażonego w lampę mikrofalową.
W latach 70. kuchenki mikrofalowe, już o wymiarach pozwalających na umieszczenie ich nawet w niedużej kuchni, stały się hitem handlowym w...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta


![[?]](https://static.presspublica.pl/web/rp/img/cookies/Qmark.png)