Zanim pojawi się konkurencja
Zanim pojawi się konkurencja
Na półtora mld dolarów specjaliści z branży piekarskiej oceniają wartość tego rynku. Od 1990 r. dominują na nim zakłady prywatne. Pieczywo wypieka się obecnie w 8-8,5 tys. piekarni, które zatrudniają łącznie około 100 tys. osób. Są też piekarnie spółdzielcze, ale brak o nich jakichkolwiek danych. Wiadomo jedynie, że wszystkie polskie piekarnie wykorzystują tylko część swoich mocy produkcyjnych, szacuje się, że średnio jest to niewiele ponad 50 proc.
Analitycy z branży są zgodni co do tego, że o rynek ten zacznie walczyć zagraniczny kapitał, gdy ceny chleba i bułek zrównają się z zachodnioeuropejskimi. A ceny te są tam do 5 razy wyższe niż w Polsce, przy niemal porównywalnej cenie mąki przemysłowej. Zagraniczna konkurencja może się pojawić w ciągu kilku najbliższych lat. Czas ten polscy piekarze powinni przeznaczyć, jak uważają specjaliści z branży spożywczej, na konsolidację i inwestycje, a także na podniesienie kwalifikacji związanych z promocją i sprzedażą, bo umiejętnościami w wypieku pieczywa dorównujemy zachodnioeuropejskim piekarzom, a nawet ich przewyższamy.
Potężny zaopatrzeniowiec
W latach 80. rzemiosło zaopatrywało 25-30 proc. rynku, reszta przypadała na spółdzielnie i piekarnie państwowe. Od 6 lat...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta