Najtańsze pieczywo Europy
Najtańsze pieczywo Europy
Na północy Europy spożywa się głównie chleb żytni, a w Norwegii także jęczmienny i owsiany, w krajach południowych chleb z dodatkiem mąki kukurydzianej - tak informuje Encyklopedia Powszechna. I podaje również, że chleb wypieka się w temperaturze 200-250 ĄC, że zawiera on 45-49 proc. węglowodanów, 4,5-8,3 proc. substancji białkowych, 1 proc. tłuszczu, 0,2-1,5 proc. błonnika, 1,5 proc. substancji popiołotwórczych oraz 42-48 proc. wody. EP wymienia chleb żytni, żytnio-pszenny i pszenny oraz podkreśla...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta