Zamiary sobie, życie sobie
Zamiary sobie, życie sobie
Bezpośrednie spożycie zbóż w Polsce szacuje się w tym roku na około 5,8 mln ton (wg Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej). Złożą się na to przemiały 4,28 mln ton pszenicy, 1,24 mln ton żyta oraz około 0,28 mln ton jęczmienia, owsa i kukurydzy. Udział spożycia zbóż w strukturze ich zużycia w kraju wyniesie 21,3 proc. Jak z tego widać, na chleb oraz na inne przetwory zbożowe przeznacza się w Polsce tylko piątą część zebranego ziarna.
Polska produkuje około 25 mln ton zbóż. Wydawałoby się, że zgromadzenie niespełna 6 mln doborowego ziarna nadającego się do wypieku pieczywa nie powinno nastręczać żadnych trudności. Tymczasem skup zbóż jest w dużej mierze przypadkowy, jakość mąki pozostawia wiele do życzenia i niektóre przedsiębiorstwa przemysłu zbożowego do podtrzymania renomy swoich wyrobów zmuszone są sprowadzać część...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta