Drożały głównie warzywa i owoce
ŻYWNOŚa
W listopadzie ceny wzrosły minimalnie
Drożały głównie warzywa i owoce
Pod koniec listopada ceny żywności zwiększyły się o 0, 7 proc. -- wynika z dekadowychbadań GUS. Potwierdziły one, że w tymroku wahania cen artykułówspożywczych wpływają osłabiająco na tendencje inflacyjne. W listopadzie ceny żywności rosły wolniejniż we wrześniu i październiku, ich wzrost był również znacznie niższy od zanotowanego przed rokiem i w poprzednich latach. W dużej części wynikało to zespadkowejtendencji cen na rynku produktów rolnych.
Przez trzy dekady listopada ceny warzyw i grzybów świeżych wzrosły o 18, 5 proc. , owoców krajowych -- o 6, 4 proc. , ziemniaków nie zmieniły się, a ceny mięsa i jego przetworów spadły o 1, 2 proc. Ceny towarów żywnościowych, liczone bez uwzględnienia grupy obejmującej ziemniaki, warzywa, owoce i ich przetwory, pozostały -- podobnie jak...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta


![[?]](https://static.presspublica.pl/web/rp/img/cookies/Qmark.png)