Unia nie lubi brudasów
ROLNICTWO
Stan i perspektywyrynku mięsnego
Unia nie lubi brudasów
W tym roku spożycie mięsa wzrośnie do około 68 kg na osobę, tj. będzie o 3 kg większe niż w roku ubiegłym. Wzrost spożycia mięsa nie jest jednak następstwem wzrostu dochodów ludności, a rezultatem spadku cen mięsa -- realnych i nominalnych. Wraz z przewidywanym wzrostem cen mięsa jego spożycie ustali się wkrótce na nieco niższym poziomie.
Spadek cen mięsa został spowodowany nadpodażą żywca, ta zaś wynikła z ograniczenia w IV kwartale 1998 r. możliwości eksportu przetworów mięsnych na wschód. W wyniku nadpodaży żywca wieprzowego jego ceny drastycznie spadły, na co rolnicy zareagowali ograniczaniem chowu trzody chlewnej. Oznacza to, że jeszcze przez dwa-trzy miesiące podaż żywca wieprzowego będzie nieco wyższa niż popyt, ale potem zacznie się wyraźnie zmniejszać. Ceny skupu świń, a wraz z tym ceny detaliczne mięsa ponownie wzrosną, jego spożycie spadnie i sytuacja wróci do przejściowej normy.
-- Niepokojące jest to, że amplituda wahań cen skupu trzody chlewnej z każdym rokiem się pogłębia -- mówiono podczas konferencji prasowej, zorganizowanej zokazji XI Dni Przemysłu Mięsnego.
Za...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta


![[?]](https://static.presspublica.pl/web/rp/img/cookies/Qmark.png)