Informacje
Informacje
Droższa wieprzowina
W minionym tygodniu nastąpił niewielki wzrost cen wieprzowiny. Żywiec i półtusze podrożały na giełdach w granicach 500-1000 zł na kg, w skupie średnia cena podskoczyła nieco mniej. Można to wytłumaczyć przede wszystkim wzrostem kosztów wytwarzania (podrożała energia, zwiększają się ceny opału, od kilku tygodni droższe są też paliwa) , w mniejszym stopniu ożywieniem popytu. Sprzedaż detaliczna wprawdzie w październiku nieco w zrosła, ale w mniejszym stopniu niż spodziewali się maklerzy...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta


![[?]](https://static.presspublica.pl/web/rp/img/cookies/Qmark.png)