Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

W cieniu wieprza

27 stycznia 1995 | Ekonomia | ES

Produkcja i rynek wołowiny

W cieniu wieprza

Od kilku lat zmniejsza się w Polsce produkcja i spożycie mięsa wołowego. Jest to następstwo utrzymującego się od dłuższego czasu spadku pogłowia bydła, który to spadek jest z kolei wynikiem zmniejszenia opłacalności produkcji mleka i mięsa wołowego. Przy takich jak w Polsce relacjach cen skupu mleka i żywca wołowego do cen wieprzowiny prawdopodobnie także w innych krajach spożycie tej ostatniej byłoby ponad cztery razy wyższe od konsumpcji mięsa wołowego. Ponieważ w innych krajach europejskich, a także w innych rejonach świata relacje te są znacznie korzystniejsze dla wołowiny, jej światowa produkcja -- 53 mln ton -- jest tylko trochę mniejsza od produkcji mięsa wieprzowego -- 73, 5 mln ton. W Polsce ta proporcja układa się jak 459 tys. ton do 1975 tys. ton.

Zaczęło się zaraz po wojnie

W latach międzywojennych spożycie wołowiny było w Polsce wyższe niż spożycie mięsa wieprzowego, co wynikało z ówczesnej struktury pogłowia zwierząt gospodarskich. Pogłowie bydła wynosiło około 10 mln sztuk, podczas gdy pogłowie trzody chlewnej było o blisko 3 mln sztuk mniejsze. W pierwszych latach po wojnie odkryto, że chów trzody chlewnej zapewni szybszy niż chów bydła wzrost konsumpcji mięsa i przy takiej samej -- w 1946 r. -- liczbie sztuk obu gatunków zwierząt (po 2, 7 mln sztuk) już w 1950 roku...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 387

Spis treści
Zamów abonament