Przepis od prawnika
Wigilia to dzień szczególny, w którym dzielimy się chlebem (opłatkiem), dlatego w naszym domu honorowe miejsce zajmuje chleb żytni własnoręcznie upieczony z:
-1 kg mąki żytniej, -pół litra mleka, -10 dag drożdży, -1-2 łyżek miodu naturalnego.
Drożdże rozcieńcza się w ciepłym mleku i odstawia w naczyniu, aż zaczną rosnąć. Następnie do drożdży dodaje się mąkę i miód, i wyrabia się ciasto. Kładzie się je na drewnianą deskę, przykrywa lnianą ściereczką i zostawia w ciepłym miejscu. Gdy ciasto powiększy swoją objętość 2-3 razy, wykłada się je do metalowej formy, uprzednio wysmarowanej olejem lub smalcem, i pozostawia w ciepłym miejscu, aby dalej rosło. Gdy ciasto wyrośnie ponad...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta